9 Ocak 2013 Çarşamba

Mikrocerrahi Yöntemi İle Bel Fıtığı Ameliyatı?




Bel Fıtığında ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik bası giderilir. Eğer cerrahi müdahale yapılmaz ve sinire bası devam ederse hastada idrarını tutamama, seksüel gücün kaybı, ayaklarda felç gibi sorunlar gelişebilir. Maalesef halk arasında ameliyat olursam sakat kalırım, uzun süre yataktan kalkamam, korse takmak zorunda kalırım veya fıtığım tekrarlar, tekrar ameliyat olurum gibi inanışlar mevcuttur.Ama mikrocerrahi sayesinde bu tip korkulara gerek kalmamıştır.

Mikrodiskektomi,bel fıtıklarında kullanılan en yaygın cerrahi tedavidir. Diskektomi fıtıklaşmış disk parçalarını ve bozulan kısımlarını çıkarmak, böylece sinir kökündeki baskıyı hafifletmek ve ağrıyı dindirmek için yapılır.

Disk cerrahisi(Klasik bel fıtığı ameliyatı), omurganın üst kısmındaki   ciltte  3-5 cm  bir kesi yapılarak bazı ligament ve kemik materyallerini alınmasını ve disk parçalarının ortadan kaldırılmasını içerir.

Mikrodiskektomi’de ise çok daha küçük cilt kesisi(1-2 cm) yapılır. Kas dokusu çok az sıyrılır, daha az kemik alınır. Mikrodisketomi mikroskop ve mikro cerrahi aletler kullanılarak yapıldığı için sinir zedelenme ihtimali oldukça düşüktür. Cerrahi  sonrası hasta daha çabuk günlük yaşantısına döner.

Mikrodiskektomi genellikle genel anestezi (hasta şuuru kapalı uyur durumda) altında gerçekleştirilir . Uygulama omurganın etkilenmiş bölgesinin üstündeki cillte açılmış yaklaşık 1-2 cm’lik bir kesiden yapılır. Kas dokusu etkilenmiş diskin altındaki ve üstündeki kemiklerden sıyrılır ameliyat mikroskobuyla cerrahi alanı 20 ila 40 büyütme  ile omurda,omurilik,sinir  ve fıtıklaşmış disk daha net  görülür. Kesi yeri daha sonra içten dikişle kapatılır ve üzerine küçük bir pansuman yapılır. Bel fıtığında uygulanan mikrocerrahi metoduyla hastalar ameliyat olduktan altı-yedi saat sonra ayağa kalkıp yürümekte ve bir gece hastanede yattıktan sonra evlerine gidebilmektedir.

Mikrodiskektomi Yönteminin Klasik Bel fıtığı Ameliyatına Göre  Avantajları      Nelerdir?

- Hastanede kalış süresi kısadır
- Ameliyat sonrası hastanın ağrısının çok az olması
- Kan kaybı,infeksiyon risklerinin daha az olması
- Nüks (Tekrarlama) riski daha azdır.
- Günlük yaşantıya daha kısa sürede geçilmesi



Op.Dr.Umut YAKA, Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Web: http://www.umutyaka.com
Randevu numarası: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Cep telefonu: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47


Umut YAKA, MD, Neurosurgeon Private Office:
Address: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Website: http://www.umutyaka.com
Appointment Phone: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Mobile phone: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder