8 Ocak 2013 Salı

Bel Fıtığı Hakkında Yanlış Bilinenler?




Her gün binlerce hasta bel fıtığı habercisi olabilecek bel veya bacak ağrıları şikayetleriyle doktora başvurmaktadır. Tüm dünyada büyük bir sağlık sorunu haline gelen bel fıtığı, hastanın sosyal ve özel yaşamını olumsuz etkilemekte, hastayı bazen haftalarca yatağa bağlamaktadır. Bel fıtığı tedavilerinde doğru hastaya, doğru teşhis ve tedavi uygulandığında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Ancak doktora danışılmadan elde edilmiş yanlış bilgiler, vücutta kalıcı hasarların oluşmasına neden olabileceğinden, kulaktan dolma bilgiler dikkate alınmamalıdır.


İnsanların büyük bir kısmı hastalıkları konusunda maalesef yeterli bilince sahip değiller. Ağrı içinde kıvranırken doktora gitmek yerine hiçbir bilimsel temele dayanmayan bir takım yöntemlere başvuruyorlar. Beline bal, incir, balık bağlatan hastalardan tutun da, cildini tehlikeli şekilde kestiren, yaktıran, sülük koyan veya bilinçsizce çektiren hatta ağrısı geçsin diye belinden iğne ile iplik geçirten hastalara bile rastlamaktayız. 

Halk arasındaki yaygın inanışa göre bel ağrısı olan hasta kendisinde bel fıtığı olduğunu düşünür. Halbuki, bel fıtığı tek çeşit değildir ve hastalığın değişik safhalarında farklı tedavi metodlarını uygulamak gerekmektedir.  Bel ve bacak ağrıları bel fıtığına bağlı olabileceği gibi bel kayması, omurilik tümörüne, omurga kırıkları, romatizmal hastalıklar, iltihabi durumlar veya kas iskelet sistemini ilgilendiren çeşitli hastalıklara bağlı olabilir. Neticede basit bir tedavi ile iyileşmesi mümkün iken, bilinçsizce yapılan uygulamalar sonucu ameliyatlık hale gelmiş hastalarla sık sık karşılaşmaktayız.

Teşhis ve tedavi metodlarının dev adımlarla ilerlediği günümüzde tıbbi tedaviye müracaat etmek yerine belden iğne ile iplik geçirtmek gibi bilim dışı yöntemlere başvurulması sonucu görmek büyük bir çelişki oluşturmaktadır. Ancak bu çelişkinin giderilmesinde başta biz doktorlar olmak üzere herkese önemli görevler düşmektedir. Eğitim kurumları ve medyanın halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi noktasında daha aktif bir tavır ortaya koyması gerekmektedir.

Bel ağrısı birkaç gün içinde kendiliğinden geçmiyor veya azalmıyorsa, üstelikte günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başlamışsa Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahına başvurma zamanı gelmiş demektir.

Bel fıtıklarının büyük kısmı ilk etapta cerrahi değildir. Yeterli ilaç tedavisi ve istirahat uygulanan hastaların büyük bir kısmı fayda görür. Uygulanan ilaç tedavisine rağmen ağrıları geçmeyen hastalara öncelikle Lomber MRI gibi görüntüleme tetkikleri yapılarak hastalığın nedeni ve derecesi ortaya konmalıdır.İlaç  tedavisi,yatak istirahati, ve fizik tedaviye yanıt alınamayan ; bel ve bacak ağrıları geçmeyen, süreklilik kazanan, özellikle bacağında kuvvet ve duyu kaybı olan, idrar kaçırması olan  hastalarda cerrahi tedavi gerekli olabilir.

Gelişen teknoloji ve pratik uygulamanın artması ile farklı cerrahi teknikler gelişmiştir.Bel fıtığında uygulanan  Mikrocerrahi yöntemi; cilte küçük bir kesi yapılarak ve daha az dokunun kesilmesi  nedeniyle daha az travmatik olan ve bu nedenle hastanın erken hareket etmesine imkan veren mikroskop altında uygulanan bir tekniktir.Ameliyat 1-2 cmlik bir alanda gerçekleştiği için kan kaybı ve enfeksiyon riski azalmış olmaktadır.  Hasta ameliyattan yaklaşık 6 saat sonra yürüyebilmekte ve ertesi gün taburcu olabilmektedir.

Artık mikrocerrahi yöntemiyle bel fıtığı ameliyatları korkulu rüya olmaktan çıkmış,bel fıtığı olan hastaların hastalıkları nedeniyle üzüntüye kapılmaları önlenmiştir.


Yanlış: Mutlaka sirtüstü yatilmalidir.
Doğru: Hastanin en rahat ettigi pozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatip bacaklarini karinlarina Doğru çektiklerinde daha rahat ederler, çünkü bu pozisyonda yatarken omurlarin arasi açilacagindan bacak sinirlerine olan basi azalir. Eger hasta sirtüstü yatmak isterse belinin altina bir yastik koymasi ve bacaklarini yüksek bir yere uzatmasi daha uygun olur.

Yanlış: Tuvalet ihtiyaci disinda kalkmadan 20-25 gün kesin yatak istirahati yapilmalidir.

Doğru: Iki gün yatak istirahati yeterlidir. Eger hasta rahatlamazsa bir sonraki tedavi asamasina geçilmelidir. Uzun süre yatmak hastada depresyona yol açabilir.
Yanlış: Yürüyüsten, merdiven çikip inmekten kaçinmali, daha çok oturmak tercih edilmelidir

Doğru: Oturmak bele binen yükü arttirir, 15-20 yirmi dakikadan fazla sürekli oturulmamali, sik sik vücudun pozisyonu degistirilmelidir.
Yanlış: Sürekli korse takmak beli toparlar, bele binen yükü azaltir.

Doğru: Omurga kiriklari ve kaymalari disinda sürekli korse takmak zararlidir, beldeki kaslarin zayiflamasina yol açar.
Yanlış: Bel çektirme ile bel fitigi geri gider, hasta rahatlar.

Doğru: Bel çektirme sadece omurlarin arka uzantilarinin birbirleri arasinda yaptiklari eklemlerdeki kaymalarda faydalidir. Ileri derecede bel fitigi olan kisilere yapildiginda fitigin kopmasina ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çikmasina sebep olur.
Yanlış: Bele balik baglama, bardak çekme, masaj gibi alternatif yöntemler fitigi yerine sokar.

Doğru: Bu gibi alternatif yöntemler sadece beldeki kan dolasimini arttirir, böylece beldeki kaslar gevser, hastada geçici rahatlama olur, fitik üzerine bir etkisi olmaz.

Yanlış: Bel fitigi ameliyati çok risklidir, hastalarin çogu ya sakat kalir ya da kisitli bir yasam sürdürmek zorunda kalir.

Doğru: Mikrocerrahi ile ve iyi bir beyin cerrahi tarafindan yapilan bel fitigi ameliyatlarinin sakat kalma, felç olma gibi bir riski yoktur. Ameliyat hastayi daha rahat hareket edebilmesi için yapilir, onun hareketlerini kisitlamak için degil.


Yanlış: Bel fitigi ameliyatlarinda hasta mutlaka narkoz almak zorundadir.

Doğru: Artik Epidural Anestezi yöntemi ile hasta uyumadan da ameliyat yapilabilmekte, hastalar ameliyat sirasinda sohbet edebilmekte, ayaklarini oynatabilmektedir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrasi uyanamama, bulanti, kusma gibi sorunlar olusmamaktadir. Hasta ayagini oynatabildigi için ameliyat sirasinda güç kontrolü de yapilabilmektedir.
Yanlış: Bel fitigi ameliyatindan sonra en az 3 ay seyahat edilmez, araba kullanilmaz

Doğru: Bel fitigi ameliyatindan sonra hastanin tatile ya da bir seyahate çikmasi istenilen bir durumdur. Hasta uçakla ya da trenle ameliyatin ertesi günü, arabayla ya da otobüsle ameliyattan iki gün sonra uzun yolculuga çikabilir.
Ameliyattan 1 hafta sonra tatil yapabilir, eger Istanbul trafigi gibi stresli bir yerde degilse araba kullanabilir.


Yanlış: Bel fitigi ameliyatindan sonra cinsel güç azalir, zaten ameliyattan sonra en az 3 ay cinsel perhiz uygulanmalidir.

Doğru: Bel fitiginin varligi cinsel gücü azaltir, onun ameliyatla alinmasi zamanla kaybolanlari geri döndürür. Ameliyat sonrasi cinsel perhiz ise sadece 10 günlüktür.


Yanlış: Ameliyat sonrasi futbol, kayak, tenis gibi sporlar bir daha yapilamaz, denize girilemez.

Doğru: Ameliyattan 1 hafta sonra deniz ve havuz tedavi için yararli girisimlerdir, yürüyüs ve yüzme hastanin normal yasama dönmesini hizlandirir. Ziplayici sporlar iyilesmeyi geciktirdigi için 2 ay süreyle yasaklanir, sonra spor öncesinde iyice isinmak kaydiyla serbest birakilir.


Yanlış: Sadece bel agrisi belirtisi olan bel fitiginda ameliyat olunmalidir.

Doğru: Bel fitiklarinin %90’i ameliyatsiz tedavi edilebilmektedir. Sadece bel agrisi ya da uyusma belirtileri için ameliyat yapilamaz.



Bel fıtığı belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için ;

www.umutyaka.com

http://www.umutyaka.com/tr/icerik/105/bel-fitigi 


Op.Dr.Umut YAKA, Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Web: http://www.umutyaka.com
Randevu numarası: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Cep telefonu: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47


Umut YAKA, MD, Neurosurgeon Private Office:
Address: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Website: http://www.umutyaka.com
Appointment Phone: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Mobile phone: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder