14 Şubat 2018 Çarşamba

Nöronavigasyon Teknolojisi ile Beyin Tümörü Ameliyatları


Nöronavigasyon Teknolojisi



Beyin son derece hassas bir organdır ve diğer organlardan farklı olarak kendisini yenileme, iyileştirme yeteneği çok kısıtlıdır. Beyin tümörü ameliyatlarında tümörün yerini belirlemek ve hata payını en aza indirgemek büyük önem taşıyor.


Nöronavigasyon teknolojisi ile beyin cerrahisinde hedeflenen lezyona en kısa ve güvenli yoldan minimal sapma ile yaklaşım sağlanabiliyor. Araçlardaki en kısa rotayı gösteren navigasyon sistemi mantığı ile çalışan ve bilgisayar teknolojisinin üst düzey tasarımı olan "Nöronavigasyon" cihazı, dokuların korunmasını da sağlayarak hastaları daha kısa sürede günlük yaşamlarına döndürebiliyor. Nöronavigasyon teknolojisi Türkiye'de sınırlı sayıda merkezde kullanılıyor.

NÖRONAVİGASYON HAZIRLIĞI VE PLANLAMA 15 DAKİKA SÜRÜYOR!


Nöronavigasyon Teknolojisi ile Beyin Tümörü Ameliyatı

Cerrahi öncesi hastaya üst damağından kafatasının en üst noktasına kadar ince kesitler şeklinde beyin mağnetik rezonans(MRG) veya beyin tomografisi çekiliyor. Bu görüntü kesitleri Nöronavigasyon cihazının ameliyathanedeki çalışma ünitesine yükleniyor. Daha sonra ameliyathanede anestezi tarafından uyutulmuş ameliyat edilecek hastanın başının son pozisyonu veriliyor ve baş sabit olarak tespit ediliyor. Hastanın önceden belirli çeşitli anatomik noktaları veya planar (Z-touch) olarak adlandırdığımız Nöronavigasyonun ekipmanı ile yüz ve baş taraması yapılıyor. Hastanın başına yakın planda bulunan ve infrared manyetik dalgaları ileten bir anten, hastanın o andaki başının pozisyonuyla resimlerde bulunan görüntü verilerini üst üste eşleştiriyor. En son Nöronavigasyon cihazı üzerinde bu nöroradyolojik kesitler ve hastanın taramaları 3 boyutlu işleniyor. Bu eşleşmenin doğruluğu bilgisayar tarafından kontrol edildikten sonra, cerrahın elindeki özel manyetik prob hareket edip yön değiştiriyor. Böylece operasyon öncesi hastanın patolojisine göre ameliyat planlaması ve stratejileri yapılabiliyor. Hastanın lezyonuna ulaşacak en uygun cilt insizyonu ve kafatası kemik kapak planlanmasının belirlenmesi de, bilgisayar teknolojisinin üst düzey bir tasarımı olan Nöronavigasyon cihazı ile sağlanabiliyor. Ameliyathanedeki bütün bu işlemler yani Nöronavigasyon hazırlığı ve planlanması ortalama 15 dakika sürüyor" diye konuştu.





HASTALARIN HASTANELERDE KALMA SÜRELERİ KISALIYOR!


Ameliyat sırasında Nöronavigasyon cihazı cerrahın beyindeki lezyona en doğru cerrahi rota ve koridordan kontrollü olarak ilerleyebilmesini ve lezyonun neresinde olduğunu anlayabilmesini sağlıyor. Bu şekilde ameliyat sırasında sağlıklı dokuda oluşabilecek zarar en aza düşüyor ve lezyonun maksimum güvenle çıkarılması mümkün oluyor. Nöroronavigasyon ile patolojiye ulaşabilmek için hastalara yapılacak olan cerrahi kesiler daha küçük yapılabiliyor, kafatasında daha küçük kemik kapak açılabiliyor, ameliyat süreleri kısalabiliyor. Dolayısıyla, hastaların hastanede kalma süreleri kısalıyor. Nöronavigasyon, beynin ulaşılması riskli olan bölgelerine ve derinliklerine yerleşmiş tümörlerin çıkartılmasında veya biyopsi örneklemesinde, başka organlardan beyine yayılmış tümörlerin çıkartılmasında, derin lokalizasyonlardaki apselerin boşaltılmasında, Parkinson hastalığının cerrahisi tedavisinde kullanılan elektrotların doğru noktaya yerleştirilmesinde, omurga ameliyatlarında, omurgaya yerleştirilen vidaların yönünü belirlemede kullanılabiliyor.

Op.Dr.Umut YAKA, Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Web: http://www.umutyaka.com
Randevu numarası: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Cep telefonu: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47


Umut YAKA, MD, Neurosurgeon Private Office:
Address: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Website: http://www.umutyaka.com
Appointment Phone: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Mobile phone: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder