26 Şubat 2018 Pazartesi

ŞİDDETLİ YÜZ AĞRINIZIN SEBEBİ TRİGEMİNAL NEVRALJİ OLABİLİR




ŞİDDETLİ YÜZ AĞRINIZIN SEBEBİ TRİGEMİNAL NEVRALJİ OLABİLİR

Yüz bölgenizde aniden ortaya çıkan şiddetli, şimşek çakması tarzındaki ağrılarınızın sebebi “Trigeminal Nevralji” olabilir. Yüzde, alında, çenede ve şakakta ortaya çıkıyan bu ağrı, kişilerin yaşam kalitelerini de ciddi oranda olumsuz etkiliyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen “Trigeminal Nevralji” hastalığında uygulanan mikro cerrahi yöntemi ile tedavide büyük başarı oranı sağlanıyor.  

Diş Ağrısıyla Karıştırılabiliyor

Halk arasında ani yüz ağrısı olarak bilinen “Trigeminal Nevralji” beyin sapı bölgesinde ortaya çıkan ve özellikle; yüzde, göz tarafında, üst çene ve alt çenede kişiyi çıldırtacak düzeyde şiddetli ağrıların görülmesiyle kendisini hissettiriyor. Kısa süreli yaşanan bu ağrılar ise en çok diş ağrısıyla karıştırılıyor. Yemek yerken, gülerken, tıraş olurken, sert meyvelerden büyük ısırık alırken ve hatta nefes alırken bile bu şiddetli yüz ağrısı ortaya çıkabiliyor.

Kişilerin Yaşam Kalitesini Olumsuz Etkiliyor
                                    
Trigeminal Nevralji (ani yüz ağrısı) hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte daha çok; tümör, diş eti ve eklem hastalıkları, alt çenenin yüzdeki oynak yerinde görülen rahatsızlıklar ile bazen de yüz damarındaki hastalıklar ağrıya yol açabiliyor. Ağrıların şiddeti ve sıklığı ise hastalık ilerledikçe artarak devam ediyor. Hastalar, yaşanılan bu şiddetli ağrıyı hafifletmek için yüzünün ağrıyan tarafıyla yemek yememeye, gülmemeye ve bir şey ısırmamaya dikkat ediyorlar. Bu durum da kişilerin yaşam kalitelerini ciddi oran da olumsuz etkiliyor.

Kadınlar Erkeklere Oranla Daha Fazla Risk Altında

Toplumda 100 binde 5-7 kişide görülen ve erkeklere oranla kadınlarda daha fazla ortaya çıkan Trigeminal Nevralji hastalığında; kişinin hastalık öyküsüyle birlikte MR gibi radyolojik değerlendirmelerin yapılması, erken tanı, teşhis ve tedavi için büyük önem taşıyor. 

Mikro Cerrahi Yöntemi İle Tedavide %95 Başarı Sağlanıyor

Trigeminal Nevralji hastalığının tanısı konulduğunda ilk uygulanan tedavi ilaç tedavisi oluyor. Bazen hastaların durumuna göre bu ilaçların dozunu çok artırmak gerekebiliyor. Diğer organlara zarar verebilecek bu ilaç dozu artırımından kaçınmak için ise cerrahi yöntemlerle hastanın tedavisine devam ediliyor. Cerrahi tedavide birçok yöntem uygulanmakla birlikte; uygulanan yöntemlerin hastalığın tekrarı ve olası yan etkilerinden dolayı “Mikrovasküler Dekompresyon” yöntemi olarak ifade edilen “Mikro Cerrahi Yöntemi” ile tedavide büyük başarı sağlanıyor. Mikro cerrahi yönteminde; hastanın kulağının arka bölgesinden girilerek küçük bir kesi yapılıyor. Hastanın kafatasının açılmasının ardından damarla sinir arasına teflon olarak tanımlanan yumuşak bir yastık konuluyor. Hastanın anestezinin etkisinden çıkmasıyla birlikte ağrı sorunu da ortadan kalkıyor. Başarı oranı yüzde 90-95’leri bulan bu yöntemde hastalığın tekrarlama riski de oldukça düşüyor.



Op.Dr.Umut YAKA, Beyin ve Sinir Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu numarası: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Cep telefonu: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47


Umut YAKA, MD, Neurosurgeon Private Office:
Address: İncirli Cad. No:41, Kat:4 (Dilek Patisserie Building), Postal code: 34147, Bakırköy - İstanbul
Appointment Phone: +90 212 660 01 71
E-Mail: drumutyaka@gmail.com
Mobile phone: +90 544 212 92 52
Fax: +90 212 542 74 47



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder